Som ett flaskskepp

Konsten att placera ett skepp i en flaska kräver en känslig hand. Även om disciplin är viktigt, kan ett omfamnande av förändring och att vara kreativ, leda dig till rätt lösningar. När Wallfast bygger Modellen 4, ett bostadshus med trästomme, kan processen kanske gynnas av ett ”flaskskeppstänkande”.

Placeholder-bild

Stadsdelen Vasastan i Stockholm visar upp klassisk nordisk arkitektur från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Med sina bostadshus i jordfärger anser många stockholmare att området är typiskt för innerstaden. De klassiska stenhusen får snart en ny granne när bygget av Modellen 4, som byggs med trästomme, är färdigt.

Det fem våningar höga huset kommer att rymma 20 hyreslägenheter och likna de omgivande bostäderna, vilket gör att det smälter in i stadsdelens miljö.

Men det finns ett litet hinder som måste övervinnas. Eftersom Modellen 4 är byggd på en innergård måste det mesta av byggmaterialet komma igenom en liten portik. Projektutvecklaren Christer Nilsson på Wallfast, en av nyckelpersonerna bakom projektet, beskriver det som en ”stor logistisk utmaning”.

– Portikens storlek är cirka 2,5 x 3 meter och djupet är cirka 15 meter. Som tur var upptäckte vi att vi kunde gräva ut gångvägen som går under portiken, vilket ger oss lite mer utrymme, säger han.

 

Genom den trånga portiken ske det mesta materialet levereras.

Trots det begränsade utrymmet för att komma igenom med stora mängder virke och annat byggmaterial, verkar Christer lugn när han berättar om utmaningen.

– Allt levereras till gatan utanför med lastbil. Därifrån lastas byggmaterialet på batteridrivna bandgående vagnar som tar dem genom portiken, säger han.

Men det är inte det enda som gör bygget av Modellen 4 till en övning i bygghantverk. En kran på gatan kommer att lyfta en annan kran över taken på de omgivande husen och placera den på gården. Att en kran lyfter en annan kan låta som en paradox, men i det här fallet är det helt logiskt.

– När kranen har placerats på gården kommer vi att kunna lyfta materialet från de bandgående vagnarna och börja bygga timmerstommen. Att ha en kran stående på gatan under hela processen skulle inte bara hindra trafiken, utan också utgöra en säkerhetsrisk. Att ständigt lyfta material över hustak kan vara farligt, säger Christer.

Med tanke på att de omgivande husen byggdes i början av 1900-talet måste byggteamet se till att de närliggande grannhusen störs så lite som möjligt, samtidigt som portiken behandlas varsamt.

– Vi har täckt insidan av portiken med plankor för att skydda den under materialtransporterna. Det är också viktigt att vi håller grannarna informerade om byggprocessens olika skeden, säger Christer.

I Sverige finns en lång tradition av att bygga med trä. Det är dock först på senare tid som flervåningshus med timmerstomme har ökat i popularitet. Strukturen på Modellen 4 kommer till stor del att bygga på korslimmat trä, vilket har många fördelar jämfört med andra typer av byggmaterial.

– Det finns många anledningar till att trä är ett så bra material. Det är miljövänligt eftersom det binder koldioxid och är lättare att hantera jämfört med till exempel betong. I det här projektet hade det varit nästan omöjligt att få betongelement genom portiken, säger Christer.

Christer tror att den snabbt växande trenden att bygga flerfamiljshus i trä kommer att fortsätta och utvecklas på ett ännu mer effektivt sätt.

– När man bygger på höga höjder är det självklart en poäng att använda massivt trä eftersom det bär vikten bättre. Och jag tror att vi kommer att hitta sätt att bli ännu mer effektiva genom att bygga med mindre trä. Det är onödigt att använda mer trä än man behöver, säger han.

De första hyresgästerna beräknas flytta in i slutet av augusti 2024. Christer och resten av teamet har mycket arbete framför sig, men med beslutsamhet och skicklighet är de redo att möta utmaningarna.

– Planering är A och O, och vi har rätt personer med både kunskap och erfarenhet för att hjälpa oss att bygga det här, säger Christer.

 

VISSTE DU ATT

1 200 träd – det är ungefär vad som krävs för att bygga ett genomsnittligt lägenhetshus.

Trä är en förnybar resurs – den årliga tillväxten i de svenska skogarna är cirka 100 miljoner kubikmeter. Det räcker till att bygga cirka 84 000 flerbostadshus.

Byggnader med trästomme står för cirka 20 % av konstruktionerna idag.

Källa: Wallfast
Foto: StudioS19

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade