Björnbo firar 70 år

I år är det 70 år sedan de första hyresgästerna flyttade in på seniorboendet Björnbo, och de boendes engagemang och kärlek till platsen fortsätter att lysa lika starkt.

Placeholder-bild

En bit ut på Lidingö, omgivet av grönska och med utsikt över Kyrkviken, ligger seniorboendet Björnbo. Som ett eget litet samhälle mitt i Stockholm. Så känns det att komma hit. Här finns cirka 230 bostäder, 1:or­–6:or, med balkong eller uteplats, gemensam matsal, flera umgängesytor, en liten butik och lokaler för motion och hobbyverksamhet.

Jag har bott här i 16 år, en stor del av mitt liv, och jag älskar det. Jag äter i matsalen nästan varje dag, tror knappt jag använt min spis hemma – den behövs ju inte. I matsalen får jag träffa andra och äta gott, säger en 94-årig kvinna som är på väg ut för att ta bussen in till stan.

Det är så speciellt här, egentligen behöver man ju inte ens lämna området men i dag ska jag in och träffa mina barnbarn.

Hon berättar engagerat om några av de olika aktiviteterna som erbjuds på Björnbo: golf, gympa, bridge, ateljé, boule, vävstuga och föredrag.

Det är olika saker varje vecka. Dessutom bor det en gammal jazzmusiker här som drar ihop jazzkvällar med sina spelkompisar då och då.

 

En orörd plats

Björnbo byggdes 1952 och de första seniorerna flyttade in 1953. Bakom bygget står arkitekterna Leif Reinius och Sven Backström och den vackra Björnboparken och matsalens vinterträdgård ritades av trädgårdsarkitekten Walter Bauer.

Platsen är ett kulturarv, inte mycket har förändrats sedan det byggdes. Det måste vara ett av Sveriges finaste seniorboende, säger Malin Fordell, platsansvarig på Björnbo.

Till Björnbo kan du flytta från 55 års ålder, och flera av de boende arbetar fortfarande när de flyttar in – även om de flesta är pensionärer. Eftersom du behöver bo, eller ha bott, på Lidingö för att kunna ställa dig i kö och flytta in på Björnbo finns det en stark anknytning till platsen hos många.

Det är en alldeles unik gemenskap här, som ett eget litet community där alla känner alla, säger Malin Fordell.

Utvecklingsplaner framöver

Genom en egen hyresgästförening bestående av boende, som förutom att förhandla om hyror även anordnar alla aktiviteter, skapas ett stort engagemang hos de som bor här.

Det märks att de är måna om området, fastigheterna och sin lägenhet. Man är stolt över att bo på Björnbo. Att möta det engagemanget hos de boende är ett hjälpmedel i mitt jobb som förvaltare, säger Nick Holland från Wallfast.

Förutom det vanliga, kontinuerliga underhållet vill nu Wallfast bygga ut Björnbo med 68 nya lägenheter och en samlingslokal för 200 personer. Med platsens höga kulturmiljövärden kommer områdets karaktär behållas i stort sett intakt. Detaljplanen är nu ute för samråd.

Wallfast har under lång tid velat komplettera Björnbo med ytterligare seniorlägenheter, som då kan bidraga till att behålla den servicenivå som finns inom Björnbokonceptet i dag med restaurang och övriga faciliteter. Vi är därför glada att Lidingö stad nu tagit detaljplaneförslaget på en kompletteringsbebyggelse till samråd. Vår förhoppning är att inom några år kunna erbjuda Lidingöborna 68 nya tillgänglighetsanpassade seniorlägenheter som en ny del av Björnbo-området, säger Jens Jenslin, projektutvecklare på Wallfast.

Illustration: BSK Arkitekter

Att ansöka till Björnbo

Lunchen är slut för dagen. Utanför matsalen rör sig några boende, en man och en kvinna möts i ingången till den lilla livsmedelsaffären och utbyter några ord med varandra. Plötsligt skjuts entrédörren upp och tillbaka kommer kvinnan som skulle åka in till stan:

Jag glömde ju att berätta om vårt kafé! Det är tre damer som bor här som bakar varje vecka. Vi ses, äter gott och umgås. Det är helt fantastiskt. Nej, nu måste jag skynda till bussen. Hej!

Vi välkomnar nya sökande till Björnbo seniorboendes lägenhetskö om du är intresserad av en lägenhet på Björnbo. Ett kriterium är att du bor eller har varit bosatt på Lidingö. Det kostar 350 kronor att registrera sig, därefter 300 kronor per år.

Här kan du läsa mer och ansöka om boende på Björnbo.

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade