Här är konstnärerna som ger liv åt de nybyggda husen

21 papegojor och fyra stora abstrakta målningar – möt två av Sveriges stora konstnärer Astrid Sylwan och Thomas Karlsson som skapar konst till Wallfasts nya fastighet Papayan.

Placeholder-bild

– I ett nybyggt hus tar det ett tag innan huset får en själ, innan träden växer upp eller den första repan blir till – men genom att addera konst till huset kan du sätta fart på den processen lite grann, huset blir mer levande, säger Astrid Sylwan, en av konstnärerna som fått i uppdrag att skapa konst till Wallfast nya fastighet Papayan på Södermalm.

I december 2022 stod Wallfasts nya fastighet Papayan klar och i mars i år var huset fullt av hyresgäster. Nu är det dags för Papayan att smyckas. Till hjälp har Wallfast anlitat konstnärerna Astrid Sylwan och Thomas Karlsson som på helt olika sätt fått sätta sin prägel på huset.

Astrid Sylwan

En trappa upp på ett båtvarv i Nacka öppnar sig ett luftigt rum med vackert ljusinsläpp och enorma vita täckpapper på golven. På arbetsbänken, golvet och soffbordet samsas hundratals färgflaskor, penslar och verktyg. På golvet ligger en stor tavla som Astrid Sylwan står hukad över med fötterna brett isär. Hon drar ut orange färg i snabba drag med en spatel och justerar direkt med en fuktad svamp. Arbetet med tavlorna till Papayan är i full gång.

–   Jag målade tidigare i olja, men fick sådan huvudvärk av det till slut. Nu jobbar jag med akrylfärg och det passar mitt temperament bättre. Jag jobbar mycket lager på lager med färgerna och då är akryl perfekt eftersom det torkar mycket snabbare, säger Astrid Sylwan.

Astrid Sylwan skapar fyra stora abstrakta målningar till Papayan, en i varje trappuppgång. Hon föreställer sig tavlorna som syskon, men inte identiska tvillingar. De ska kännas igen, men samtidigt skilja sig åt.

–   Ändå blev tavlorna mer lika varandra än vad jag först tänkte. Men de är inte klara än, allt kan ändras. Jag börjar alltid med en stenhård plan och sedan lämnar jag den direkt när jag börjar måla. Så fort du lägger en färg mot en annan förändras hela kartan, så det gäller att hela tiden vara lyhörd för var målningen befinner sig i stunden. Den får guida mig om vart den är på väg, inte tvärtom.

Astrid Sylwan skapar både offentlig konst och konstverk för gallerier och muséer. Hon berättar hur de olika forumen påverkar måleriet.

–   När jag målar för mig själv blir målningarna mer privata, som dagboksanteckningar som fångar mitt liv i ett abstrakt uttryck. För offentliga verk och uppdrag tar jag avstamp i platsen. Det kan var platsens historia, ljuset, tiden, eller rummet.

–   Jag vill att målningarna ska vara vackra och samtidigt ärliga. I Papayan vill jag att de boende ska komma in till värme. Målningarna ska ge en positiv, välkomnande känsla. Ett hemkommande.

Att få skapa något permanent och platsspecifikt tycker Astrid Sylwan känns lyxigt. Hon ser framför sig att målningarna är som öppna fönster i huskroppen. Att de ska ge huset ljus, mjukhet och identitet och bidra till att de boende känner sig stolta över att bo i Papayan.

– Ofta tänker jag och föreställer mig ett barn som växer upp i huset och möter konstverken varje dag. Det är en fin tanke att mina målningar blir en del av deras uppväxt och visuella värld.

Astrid Sylwan ger alltid sina verk en titel, men först när de är klara. Hon vill inte att titlarna ska förklara verken, men öppna upp för ett tänkande. Målningarna i Papayan kommer få en gemensam titel.

Thomas Karlsson

I över 20 år tillbringade Thomas Karlsson sina dagar på just precis den plats där Papayan nu står. Här, i det som tidigare var en bussdepå, hade han sin ateljé. Och av en slump kommer han nu tillbaka hit för att skapa konst till Papayan och husets nya hyresgäster.

Jag fick en förfrågan om att skänka ett konstverk till ett lotteri på Grand Hotel. Deltagarna hade fått lämna sitt visitkort i en skål och när det var dags att dra en vinnare var det Wallfast marknadschef Carl Tallings visitkort som drogs. Efter samtal med Carl Talling och projektutvecklare Jens Jenslin kom vi in på Papayan och jag berättade att jag haft min ateljé på precis samma markplätt. Vi pratade vidare och bestämde att jag skulle skapa konst till platsen, säger Thomas Karlsson.

För Thomas Karlsson som brukar jobba med att återbruka saker i sitt konstnärskap var det just husets sopstation som gav inspiration till den konst han nu skapar till Papayan. Här, i portiken vid sopsugen, kommer 21 papegojor gjorda av bilder på gamla förpackningar hänga.

Jag har jobbat mycket med samlande under alla år. Tillsammans med min kompis Kenta samlade jag på ölburkar under 70-talet. Det blev nästan som ornitologi, vi letade efter de där ovanliga ölburkarna. För det här projektet har jag i stället blivit som besatt av paket och förpackningar. Det är roligt att se hur något vi slänger kan bli till något nytt.

Hans första papegojor gjorde han av de insamlade ölburkarna, men till Papayan använde han sin egen källsortering och började skapa fåglar av gamla chipspåsar, pastaförpackningar och smörpaket.

I hans nya ateljé, som ligger i trädgården till villan han bor i, trängs papegojorna på arbetsbänken medan andra sitter uppflugna på väggen. Ett gammalt paket Ritz crackers ligger som ett utklippt pussel redo att sättas ihop till en papegoja.

Om jag bara får välja ett djur så blir det papegojan. De är sådana karaktärer, uppkäftiga och färggranna. Jag hoppas att de ska ge liv och färg åt platsen. Papegojorna blir som en tidskapsel från när huset byggdes, då fanns just de här förpackningarna.

  Jag har lätt för att bli nostalgisk och att få möjligheten att lämna de här papegojorna efter mig på den plats där min konstnärliga karriär startade känns både fint och jätteroligt.

Papegojorna är tillverkade av bomullspapper som laminerats i lack för att klara av att hänga utomhus i alla väder.

Under hösten sätts konstverken upp runtom i fastigheten Papayan på Södermalm.

Foto: Camilla Lindqvist

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade