Så ska du inte göra om det börjar brinna

Med december och jultider kommer den årliga påminnelsen om att släcka ljusen för att minska risken för brand i hemmet. Men hur mycket vet vi egentligen om bränder och hur vi släcker dem bäst?

Placeholder-bild

Vi har pratat med brandingenjören Lars Brodin som ger viktiga råd och slår hål på några vanliga myter om brand.

Varje år inträffar det runt 24 000 bostadsbränder, varav cirka 6 000 kräver räddningsinsatser. Under de kallare månaderna december och januari ökar bränderna när vi spenderar mer tid i hemmet med att laga mat, tända ljus och elda. Trots att det är just de brinnande ljusen som det ofta varnas för är det inte de som ligger bakom flest bränder.

Det är faktiskt spisen som är den vanligaste brandorsaken i hemmiljön. Ofta handlar det om att man glömmer något på spisen, somnar ifrån det eller att olja fattar eld i en kastrull. Har olja börjat brinna ska du snabbt lägga på ett lock över elden – försök aldrig släcka brinnande olja med vatten. Då förångas vattnet och flammar upp till ett svampmoln av eld, säger Lars Brodin, sakkunnig inom brandområdet på Brandskyddsföreningen.

För att minimera risken för brand i hemmet lyfter Lars Brodin vikten av att använda sunt förnuft. Det kan handla om att ladda batterier på ett säkert sätt, byta ut slitna elektriska apparater, ha koll på levande ljus och brasor och se till att du har bra utrustning för att upptäcka och släcka en eventuell brand.

Se till att du har fungerande brandvarnare, brandfilt och en handbrandsläckare. Vi rekommenderar en sex kilos pulversläckare, pulver är effektivt och funkar för alla typer av bränder.

Detta kan du hjälpa dina nära och kära med också. Äldre personer över 80 år är överrepresenterade bland de som omkommer på grund av brand. Som anhörig kan du hjälpa till och se till att de har ett bra brandskydd, säger Lars Brodin.

 

Lars Brodin, sakkunnig inom brandområdet på Brandskyddsföreningen. Foto: Camilla Lindqvist

Finns det något jag absolut inte ska göra om det börjar brinna?

Framför allt handlar det om att inte stanna kvar i lägenheten för länge. Brandgaserna som bildas är väldigt giftiga och kan snabbt göra dig medvetslös. Du får också svårare att orientera dig i ett rökfyllt rum. Brinner det i en annan lägenhet i fastigheten ska du stanna kvar i din lägenhet och inte försöka ta dig ut i ett rökigt trapphus.

Brandfarligt i hemmet

  • Håll koll på spisen och stäng av den när du lämnar rummet. Spisvakt eller spistimer är en bra investering.
  • Rengör filtret i köksfläkten regelbundet, och särskilt ofta om du friterar mycket mat i olja eftersom det annars kan börja brinna vid höga temperaturer.
  • Många bränder uppstår på grund av elfel, byt ut gammal elektronik.
  • Ladda batterier till mobil, dator, elcykel eller elsparkcykel på ett säkert sätt och under uppsikt. Ladda aldrig batteriet till en elcykel eller liknande under natten eller vid en utrymningsväg. Med större batterier kan det handla om sekunder innan en kraftig brand uppstår. Behöver du ladda din mobil under natten är det bra att ha en brandvarnare i närheten för att uppmärksamma dig om det börjar brinna när du sover.
  • Under julen: undvik mossa i ljusstaken och välj en ljusstake som inte kan börja brinna – eller så väljer du helt enkelt elektroniska ljus. Har du naturgran är det viktigt att vattna den, en torr gran innebär en stor brandrisk.
logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade