Papayan – ett smart och framtidsorienterat kvarter

En före detta bussdepå i centrala Stockholm genomgår en efterlängtad omvandling till ett modernt bostadsområde. Papayan 2, som byggs och ska förvaltas av Wallfast, kommer inte bara att uppfylla höga miljönormer, utan det kommer också att omfatta det senaste inom livsstilsteknik.

Placeholder-bild

Med tanke på det ständigt ökande behovet av bostäder i centrala Stockholm föll ögonen naturligtvis på den gamla bussdepån som utgör en barriär mellan Hammarby Sjöstad och resten av Södermalm. Stockholms stad började planera utvecklingen av området redan 2003, men det var inte förrän 2018 som detaljplanerna äntligen fick grönt ljus.

Idag, efter nästan 20 år, förbereds marken för sju nya bostadshus som kommer att hysa lägenheter, butiker och företag och återuppliva ett outnyttjat och förbisett område. För Wallfast, en av nio fastighetsutvecklare som är involverade i projektet, var huvudprioriteringen att skapa en smart och hållbar bostadsyta.

“När Stockholm Stad inledde det här projektet fanns inte många av dagens miljökrav, och man pratade inte heller så mycket om exempelvis solenergi. Vi beslutade dock tidigt att uppfylla höga krav på klimatsmarta bygglösningar”, säger Joakim Bejtoft, projektutvecklingschef på Wallfast.

Joakim Bejtoft, projektutvecklingschef på Wallfast.

Trots att fjärrvärme finns i närheten tog Wallfast beslutet att i stället borra efter en bergvärmelösning, vilket kommer att spara omkring 50 procent i energiförbrukning. I kombination med cirka 125 solpaneler på taken lagras överskottsenergi i ett batteri för senare användning, för att undvika svängningar i temperatur och energiförbrukning.

“Det är första gången vi använder ett batteri i ett av våra bostadshus”, säger Carl Talling, marknadschef på Wallfast. "På Papayan 2 kommer vi att testa ny teknik som vi sedan kan införliva i framtida projekt."

Redan från början investerar Wallfast i elbilsladdare för alla parkeringsplatser och förvaringsutrymmen för mer än 250 cyklar, som kommer att innehålla en liten verkstad för reparationer och rengöring. Andra innovativa tekniska lösningar som planeras är installation av digitala passersystem för entréer och gemensamma utrymmen samt brevlådor, digital bokning av tvättider, öppen fiber med mera. Alla lägenheter kan utrustas med smarta digitala dörrlås, om hyresgästen så önskar. Tekniken kommer inte bara att underlätta förvaltningen av byggnaden, utan den kommer också att förbättra hyresgästernas vardag.

“Jag hoppas att den teknik och digitalisering som vi satsar på kommer att bli mycket uppskattad av våra hyresgäster. Den strävar efter att vara smart och framtidsorienterad, inte något som komplicerar vardagen, säger Carl Talling. "Soya Group, koncernen som Wallfast tillhör, har stark miljöetik. Det ska inte bara synas i våra fastigheter, utan vi vill också ge människor incitament att leva mer hållbart, till exempel genom att investera i elbilar eller samåkning.”

Hållbarhet finns även med i utformningen av innergården, som ska bidra till att optimera hyresgästernas utnyttjande av dagsljus. Byggnaden är designad med portaler som vetter ut mot gatorna, eftersom Stockholm Stad föredrar allmänna och öppna stadsdelar. Det gynnar också insektslivet, och växter och blommor kommer också att väljas med det i åtanke. På takterrassen kommer Wallfast också att bygga ett växthus som ska användas som vinterträdgård.

Joakim Bejtoft har stora förhoppningar på den nya stadsdelen, som ska vara inflyttningsklar om mindre än två år.

“Självklart ser jag fram emot färdigställandet, men jag är mer nyfiken på att se hur det nya området kommer att se ut om 10–15 år, när det har kommit till liv och hittat sin egen karaktär. Precis som för Hammarby Sjöstad kommer det att ta flera år innan det verkligen sätter sig, säger han.

Papayan i markplan. Byggnaden är designad med portaler som vetter ut mot gatorna, eftersom Stockholm Stad föredrar allmänna och öppna stadsdelar.

FAKTA Papayan 2

Wallfast är en av nio fastighetsutvecklare som är involverade i Persikan, det nya bostadsområdet på Södermalm i centrala Stockholm. Hela projektet kommer att omfatta 1 240 lägenheter i sju olika kvarter, plus kommersiella områden och utomhusområden. Wallfast-fastigheten Papayan 2 består av 117 lägenheter, parkeringsplats, cykelförråd och en takterrass med växthus. Den kommer att vara redo för inflyttning vid årsskiftet 2022–2023.

Källa: Joakim Bejtoft & Carl Talling
Foto: Magnus Glans, Illustration: Kontrast Arkitekter

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade