Lyckas med balkongodlingen

Under sommaren får du som har balkong ett extra rum. Vill du odla och ha växter där ute kan du behöva tänka på åt vilket väderstreck din balkong är vänd. Här får du handfasta råd.

Placeholder-bild

Patricia Costa är ställföreträdande chef på Plantagen i Hässelby, och hon har full koll på hur du ska tänka för att lyckas med balkongodlingen.

– Det första du behöver fundera över är om du har en solig eller skuggig balkong. De allra flesta växter går att odla på en solig och varm balkong medan det kan vara svårare om du har skugga hela dagen. Men det finns växter för alla lägen.

– Och ju större och djupare krukor du har desto bättre. Då kan växterna lagra vatten och du slipper vattna flera gånger om dagen, vilket är extra viktigt i sommarvärmen. I riktigt stora krukor kan du dessutom plantera flera olika växter.

Finns det något man ska undvika att odla på balkongen?

– Fruktträd är svåra att lyckas med eftersom de kräver väldigt mycket vatten och inte trivs så bra i kruka, säger Patricia Costa.

Har du något bra tips till nybörjaren?

– Vattna och gödsla kontinuerligt så håller sig plantorna fina och fräscha hela sommaren. Har du inte tid till det finns det självvattnande krukor och vattningssystem för balkongen, säger hon.

Tänk på det här inför balkongodlingen

Läget – I soligt söderläge är det bra att satsa på växter som tål lite torka, och på en skuggig balkong kan det vara svårare att odla grönsaker.

Stora krukor – Med stora krukor blir växterna inte lika känsliga för torka.

Odla på höjden – Armeringsnät är en bra spaljé som gör att du får plats för mer växtlighet.

Grannarna – Även på balkongerna tar vi hänsyn till grannarna. Häng blomlådorna inåt så de inte ramlar ner och mata inte fåglar från balkongen.

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade