Wallfast stambyter fastighet på Söder

Det elva månader långa arbetet med att stambyta fastigheten Monumentet på Söder i Stockholm har startat. Entreprenören Titania bygg utför själva stambytet och alla hyresgäster har evakuerats.

Att stambyta en fastighet innebär att gamla rör och ledningar för vatten och el byts ut, undercentraler byggs om och optimeras. Oftast innebär stambytet också att man passar på att totalrenovera fastigheten och byta ut kök och badrum eftersom man ändå måste in bakom väggarna och huset är tomt på hyresgäster.

Kulturhistoriska inslag behålls
Fastigheten ritades av Archibald Frid 1949, som var en flitigt anlitad arkitekt i Stockholm under den tiden och ritade bland annat Maraboufabriken i Sundbyberg. Fastigheten har många vackra tidstypiska inslag som kommer att behållas och renoveras om det behövs vid stambytet, tex de stora träportarna, trappräckena i smide och marmorgolven.

Hyresgäster evakuerade
Tillfälliga boenden har hittats till samtliga hyresgäster och flyttar har ordnats. Stambytet utförs av Titania bygg, som är ett ofta anlitat ISO-certifierat byggföretag (www.titania.se/).

Här är några av de arbeten som kommer utföras under stambytet:
två nya tvättstugor med kaklade väggar och webbokning, nya förrådsväggar, uppfräschade miljörum, inredd takterrass, elektroniska passersystem, fasad- och fönsterrenovering, upprustning av gården, modernisering av hissar, nya badrum, nya snickerier och kakel i kök, nya vitvaror med energiklass, säkerhetsdörrar, nya balkonger m.m.

Till sommaren 2015 förväntas stambytet vara klart och hyresgästerna kan flytta tillbaka till sina nyrenoverade lägenheter. Wallfast utför stambyten på regelbunden basis för att ta vara på sina fastigheter på ett långsiktigt hållbart sätt och göra boendet så bekvämt och trivsamt som möjligt för hyresgästerna.