Tre steg till en fin balkongsäsong!

Nu är våren nära och det är dags att göra vårfint på balkonger och uteplatser. Här är enkla tips som gör stor skillnad.

1. Röj och städa

Börja med att städa undan höst och vinter. Släng bort skräp och ställ undan cyklar och liknande. När balkongen är städad är det lättare att se vad du kan göra med den. Kanske är det dags för en ny behandling av trätrallen? Eller rent av tid att lägga dit en – att gömma det kalla betonggolvet under exempelvis ett trägolv gör stor skillnad för rummet.

2. Inred

Fundera över vad du vill ha balkongen till, är det för att odla, sola, läsa eller en plats för härliga middagar? Anpassa inredning och möbler efter det. Har du en mindre balkong är det smart med möbler som går att fälla ihop. Välj också sådana som tål fukt och regn. För en ombonad känsla ska du satsa på textilier i form av mattor, kuddar och filtar.

3. Plantera

Grönska på balkongen är inte bara fint och ger en härlig känsla utan fungerar också som insynsskydd. Placera växthyllor där du vill skärma av, och sätt upp balkonglådor för blommor, men tänk på att du inte får hänga något på utsidan av balkongen. Har du en balkong som är vindskyddad och solig kan du odla kryddor, lökar och grönsaker.

PS. Saknar du balkong går det också bra att odla kryddväxter och tomater i soliga fönster.