På upptäcksfärd i Hässelby med Linda Pira

Wallfasts dotterbolag Hässelby Hem har bett artisten Linda Pira lista sina Hässelbyfavoriter.

Tillbaka där allting började

ARTISTEN LINDA PIRA känner till varenda liten vrå i Hässelby. Det här är kvarteren som formade henne – som människa, mamma och artist.– Ser du huset bakom träden? Det med svart tak uppe på Aprikosgatan? Där bodde jag ett tag och hade utsikt över stranden och vattnet. Fint va?

Hon kisar ut över det oktoberdisiga Maltesholmsbadet. Som liten sprang Linda Pira runt på stranden och lekte, senare sommarjobbade hon som fritidsledare här. Som vuxen har hon gått på stranden med både hundar och barnvagnar.

– Min uppväxt var ganska stökig, men ner hit kunde jag alltid gå för att fundera och samla kraft. Det finns ett särskilt lugn här, med vattnet och den vackra naturen. Och det är samma sak även om det är en massa folk här och badar.

Linda Pira växte upp på Friherregatan, men har även bott på ett par andra ställen i Hässelby.

– Hässelby har format mig. När jag växte upp på 1990-talet var det en väldigt kreativ tid och plats.

Ken Ring bodde till exempel i samma hus som mig. Jag såg honom och flera andra grymma Hässelbysnubbar uppträda på fritidsgårdarna här.

I dag är hon en av Sveriges mest kända hiphopartister – ändå har hon inte släppt ett album ännu. Men det har blivit en EP och flera singlar, den kanske mest uppmärksammade är remixen till "Knäpper mina fingrar" där hon hade med sig inte mindre än nio gästartister. Alla kvinnor.

– Jag var så trött på att alla frågade "hur känns det att vara den enda tjejen i rapsverige?" Men jag visste att det fanns flera, många av dem som är mycket bättre än flera grabbar. Jag ville föra fram dem.

På äventyr med cykeln

Nuförtiden kommer inte Linda Pira lika ofta till Maltesholmsbadet, istället kör hon en runda med bilen och lyssnar på musik när hon behöver rensa huvudet. Som liten tyckte hon också om att åka runt och fundera – men då på sin vita mountainbike. Hon fick den när hon var tio, sen höjde hon försiktigt sadeln lite för varje år tills hon till slut vuxit ur den.

– Jag cyklade runt till varenda liten vrå i Hässelby. Jag har sett allt som finns att se här, varje fotbollsplan, innergård, parkbänk och skogsdunge. Shit alltså, jag älskade min vita cykel.

/TEXT: ERIK BREDHE FOTO: MALIN CROPPER för Hässelby Hems hyresgästtidning Mitt Kvarter

Läs hela tidningen på Hässelby Hems webb