Marmormästare

Dekormålare på plats i trapphusen

Har du tittat upp i taket eller på väggarna i din trappuppgång? Finns det marmoreringar eller något spännande ornament i färg? I så fall är det mycket troligt att det är Helen Skoglund från Design by Helen, som varit där.

Helen är dekormålare och har just nu i uppdrag att måla marmorering och en flygande matta i taket i en av våra fastigheter. Yrket är nästan unikt och tidigare har hon bl.a. målat dekormålningen under broarna på Kungsgatan. Men just nu är det våra fastigheter som gäller, och i synnerhet en av Wallfasts äldsta fastigheter på Söder i Stockholm.

Helen och hennes kollega Alexander Kalén använder sig av penslar med så vackra namn som: grävlingsfördrivare, svärdsläpare och trespets.

- Grävlingsfördrivaren är nästan som en rougeborste och fejdar ut färgen. Det är bara äkta grävlingshår i den här. Svärdsläparen använder vi för de tunna linjerna i marmoreringen, säger Helen.

Alexander och Helen vidareutbildar sig av gamla läromästare.

- Våra lärare är nog närmare 80 år. Vi passar på att gå alla kurser som de här gamla målarna har, så att vi kan föra yrket vidare, säger Alex som är 29 år och har arbetat med måleri i åtta år.

I Wallfasts fastighet på Söder har de återskapat den gamla stuckatur som hela tiden funnits i taket men som inte varit målad. Under veckorna de arbetat har många boende stannat och förundrats över de fantasifulla ornamenten som plötsligt väckts till liv med färg.

- När vi kom hit var väggarna svampade aprikosa à la 1990-tal och stuckaturen vitmålad, så den syntes inte. Vi har följt färgsättningen i resten av trapphuset och valt färger som koppar, grönt, terraverde och svart i botten, säger Helen.

- För att åstadkomma en målad marmorering behöver man tänka assymetriskt symetriskt, om du förstår vad jag menar, säger Alex. Det kan inte vara alltför symmetriskt för då ser det inte äkta ut.

Och så behöver man ett konstnärligt öga, något som dessa två unga dekormålare besitter till fullo.

Tidigare har Helen varit i flera av våra trapphus och målat. Kanske finns det en flygande matta i taket i ditt hus?

 

Före- och efterbilder:

Fotograf: Olof Holdar på uppdrag för Wallfast.

 

Se mer i senaste numret av Mitt kvarter, vårt nyhetsbrev till våra hyresgäster

 

Av: Helena Gyllenskepp, Communications Manager Wallfast