Hemma igen efter renoveringen

Under ett års tid har Wallfast helrenoverat sin fastighet på Grevgatan på Östermalm i Stockholm. Nu har hyresgästerna börjat flytta tillbaka.

  
Carl Lendway står på sin nyrenoverade innergård och njuter av vårsolen. I blomlådorna tittar vårlökarna upp för att slå ut vilken dag som helst. Här finns också särskilda växter som drar till sig fjärilar och bin.

– Det har blivit riktigt fint här nere, säger han men tillägger med en nickning uppåt att det är balkongen på sjätte våningen, med utsikt över Östermalms takåsar, som han har saknat mest under renoveringen. För att kunna utföra en total stamrenovering av sin stora fastighet på Grevgatan 36–38 i Stockholm ordnade Wallfast temporära bostäder till samtliga 60 hyresgäster i huset. Carl, som under det senaste året har bott i en lägenhet på Banérgatan, fyra gator bort, är en av de första som har flyttat tillbaka och mötts av uppfräschade ljusa och polerade trapphus.


– Jag är väldigt nöjd, säger han. Lägenheterna har fått nya badrum och kök, och samtliga väggar och tak har målats om.


I Wallfasts renoveringsstrategi ingår det att tillvarata det som fortfarande är dugligt och ger karaktär åt huset. Därför har man bevarat delar av originalinredningen från 1957 i lägenheterna. I trapphusen ser till exempel marmortrappstegen knappt använda ut efter 60 år. Det samma gäller de smidda originaltrappräckena. Och det är bara det som syns ...

I en totalrenovering är det stammar som är den stora grejen, det vill säga rör och ledningar, vilket gör det möjligt att optimera systemen för ventilation och värme. För fastigheten på Grevgatan innebär det energisnål ventilation med värmeåtervinning, effektivare fjärrvärmeundercentral samt förstärkt el för att laddning av el-bilar ska kunna erbjudas i garaget. Det digitala systemet för inpassering höjer säkerheten och de två nya tvättstugorna med digital bokning kommer att underlätta för hyresgästerna. Ett miljörum på gården gör det enklare att återvinna avfall och bidrar till det gemensamma hållbarhetsarbetet.