Ansiktslyft för trapphuset

– Trapphuset är husets ansikte.

Det säger Kjell Hellström, fastighetsförvaltare på Wallfast, när han visar entrén till Allhelgonagatan 3 på Södermalm.

– Därför är det så viktigt att det alltid är fint och städat.

Och fint är det. Även om trapphusrenoveringen inte är klar än på någon vecka kan man börja ana hur det färdiga resultatet kommer att bli.

De för 1990-talet så typiska gula väggarna med röd bård har målats i svagt ljusgrått med en marmorering nedtill som sträcker sig från ytterporten upp till början av första våningsplanet. Sopnedkastet som inte har varit i bruk på åratal är borta och all el är omdragen och moderniserad.

– Eftersom vårt mål är att tillvarata originaldetaljerna när vi renoverar har vi ansträngt oss för att komplettera den befintliga belysningen med nya armaturer av samma sort, säger Kjell och tillägger:

– Det här är en 30-talskåk – det jobbar vi efter. Det ska vara modernt, men det ska inte synas att det är det.

Bakom måleriarbetena står dekormålaren Helen Skoglund som är specialist på marmoreringar och ornament. När hon har målat färdigt marmorskivorna ska hon måla en bård av svart granit ovanpå. Därefter ska hon stryka på ett tunt lager lack så att ”stenskivorna” ser ännu mer verklighetstrogna ut och blir ännu mer slitstarka än övrig väggfärg.

 

Fastighetsunderhåll innefattar många stora och små delar, från tak till källare och allt däremellan.

– Vi ser var behoven är störst och gör en plan utefter det. Här på Allhelgonagatan har vi redan målat om trapphusen i nummer 11 och 13. Nu var det dags för nummer 3. Samma sak gäller hissarna som nu snart är renoverade i hela Wallfasts bestånd.

Kjell har varit förvaltare sedan 2010. Innan dess jobbade han som elektriker i 25 år. I sin nuvarande roll arbetar han mycket med förbrukning av el, vatten och värme. Det som är roligt med jobbet är kontakten med hyresgäster, entreprenörer och att den ena dagen inte är den andra lik.

– I min roll handlar det inte om att ta emot felanmälan. Det handlar snarare om att ansvara för frågor kring lägenhets- och fastighetshetsunderhåll. Jag tar alla anmälningar om underhåll på allvar och ibland är det bara att instämma – här behöver det renoveras – och får då se om det ryms i budget. Andra gånger gör vi en statusbesiktning som visar att vi får avvakta med åtgärder. 

 

FASTIGHETSFÖRVALTARENS BÄSTA TIPS TILL HYRESGÄSTERNA

• För bättre inomhusklimat ska du undvika att hänga tunga gardiner eller möblera framför elementen.

• Låt fönsterventilerna vara öppna även på vintern. Om de stängs kommer ventilationen suga in luft från andra ställen, till exempel dörrspringor.

• Ladda ner Wallfast Hyresgäster, en app som kan användas för att göra felanmälan och hitta tips, erbjudanden och kontaktuppgifter.