Fiberinstallation i lägenheter och lokaler

31 augusti 2020

Här kommer några foldrar med information som kan vara till hjälp:

- Inkopplingsguide för ditt fibernät (PDF)

- Z-market, ett magasin från Zitius (PDF)

- Öppet fibernät hemma hos dig (PDF)

Och här är adressen till portalen där ni beställer tjänster:

https://wallfast.zmarket.se/

 

 

*****

18 augusti 2020 


Nu påbörjas den sista delen av installationav ett nytt öppet fibernät i ditt hus. Denna del handlar om att installera inne i samtliga lägenheter och berörda lokaler. Arbetet beräknas pågå till årsskiftet, med start på Södermalm och sedan vidare till Vasastan och Östermalm. 

Med tanke på den gällande situationen med Corona/Covid-19 och risken för smittspridning kommer vår entreprenör Netel AB att vidta yttersta försiktighet och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.


Installationsarbetet kommer att utföras inne i respektive lägenhet och lokal, samt i trapphuset. En del av arbetet kommer vara störande, t.ex. borrande. Arbetstiderna för installationen är mellan 08:00-17:00.

Det är mycket viktigt att vi får tillträde till samtliga lägenheter för denna installation. Vår entreprenör Netel AB kommer att avisera respektive lägenhet och lokal separat om när tillträde behövs.

Fibern dras i normalfallet via lägenhetens hall och vidare till vardagsrummet. I hallen skarvas fibern i en liten vit dosa och går sedan vidare i en list som oftast dras i hörnet mellan tak och vägg samt längs med dörrlist och golvlist. I vardagsrummet, intill nuvarande TV-uttag, kopplas fibern in i en mediaomvandlare.

Kontakta oss på info@wallfast.com om du har ytterligare frågor om installationen.

******


Med start 2020, kommer alla Wallfasts lägenheter att utrustas med öppet fibernät.

Det innebär att du som hyresgäst kan välja att köpa bredband, TV, telefoni och andra tjänster från flera olika leverantörer.

Utbyggnaden sker successivt i alla Wallfasts 1 500 lägenheter och separat avisering sker i god tid innan för respektive lägenhet. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på information om när vi behöver tillträde till just din lägenhet. Det är mycket viktigt att tillträde och installation kan genomföras i samtliga lägenheter.

Den entreprenör som för vår räkning utför installationen samt aviserar tillträde till respektive lägenhet heter Netel AB.

 

Fördelar för dig

En av de stora fördelarna med att vara ansluten till det nya fibernätet är tillgången till tjänsteportalen Zmarket. Enklast kan det beskrivas som en digital marknadsplats som erbjuder en uppsjö av prisvärda digitala kommunikationstjänster. Här kan du exempelvis välja bland marknadens bästa bredbandstjänster samt få erbjudanden och möjlighet att jämföra TV-leverantörer. Du kan också få gratis och neutral rådgivning om du är osäker på vad som passar just dig.

 

Tekniskt genomförande

Fibernätet kommer att dras från källaren, upp i trapphuset och sedan in i respektive lägenhet. Fibern kommer i normalfallet att dras via lägenhetens hall och därifrån vidare till vardagsrummet. I hallen skarvas fibern i en liten vit dosa som placeras högt på väggen. Till vardagsrummet dras fibern i en list som i möjligaste mån dras i hörnet mellan tak och vägg samt längs med dörrlist och golvlist. I vardagsrummet, intill nuvarande TV-uttag, kopplas fibern in i den s.k. mediaomvandlaren. Till denna omvandlare ansluts sedan router och TV-box om man väljer att köpa tjänster genom fibernätet.

 

Hur påverkar det mig som hyresgäst?

Du behöver släppa in installatören när du får en avisering från Netel. Normalt sett blir installationen klar samma dag. Efter installationen kommer fibern och tjänsterna att aktiveras så fort som möjligt. De tjänster som idag levereras av Comhem genom lägenhetens koaxialkabelnät (antennkabelnät) kommer tills vidare att fortsätta fungera precis som tidigare.

Är du redan nu nyfiken på hur Zmarket ser ut, kolla då in:

www.zmarket.se

Så här ser mediaomvandlaren ut som kommer att placeras bredvid TV-uttaget i vardagsrummet (ca 22 x 14 cm):

Mediaomvandlare för fiber i Wallfasts lägenheter